Globen Skyview – en av världens få klotformade hissar
En av Europas – kanske världens – absolut häftigaste hissar? Globen Skyview lockar dagligen mängder av besökare som vill ta sig upp längs kanten på den sfäriska byggnaden. Väl uppe på toppen är man hela 130 meter över havet och får en oslagbar utsikt över Stockholm. Få hissar slår den upplevelse som Globen Skyview ger.
Så är det att åka
Ingången till anläggningen nås från arenatorget. Väl där får man först vänta i ett rum där man även får se en informationsfilm som visar hur Globen och Skyview byggdes. Efter att ha tittat på filmen får man kliva in i en av gondolerna för att sakta åka upp till Globens topp.
Gondolbanan är hundra meter lång, även om man befinner sig 130 meter över havet när man nått toppen. Härifrån ges man, som nämnt i inledningen av den här texten, en vacker utsikt över Stockholm och stadens skyline.
Så byggdes den
Det var Globe Arenas före detta VD Ulf Larsson som kom med idén år 2004. Detta som ett led i att locka ännu fler besökare till Globen. Idén mötte tidigt lovord, inte minst av en politiker från Kultur- och Idrottsborgarrådet, som menade att det skulle bli en fantastisk utsiktsplats i en av ”världens vackraste städer”.
Några år senare beviljades bygglov för en av världens mest innovativa hissar. Arbetet påbörjades med att förstärka konstruktionen i Globen med ungefär 42 ton stål. Därefter började man montera ytterligare ca 70 ton stål på globens utsida. För att få vissa av arbetsuppgifterna gjorda använde man sig bland annat av bergsklättrare.
Skyview stod klar i februari 2010.
Inte fungerat felfritt
Visserligen är Skyview en av världens mest spektakulära hissar, men precis som ”vanliga” hissar fungerar den inte alltid felfritt. Sommaren 2010 fastnade en av gondolerna på 45 meters höjd på vägen ner. Vid tillfället fanns 15 personer i gondolen, som fick invänta räddning av brandförsvaret i Stockholm. De fick vänta i ungefär 45 minuter innan räddningen kom.
Räddningsinsatsen var dock inte helt okomplicerad. Ingen räddningsstege nådde nämligen upp till de 45 metrarna där gondolen hade fastnat. Det här innebar att räddningstjänsten i Stockholm fick använda sig av en ramp från den fungerande gondolen till den som hade fastnat.
Felet upprepades igen ungefär ett år senare. Då fastnade en av gondolerna på 30 meters höjd. Även den här gången fick den specialanpassade rampen användas. Endast fem personer räddades dock på den vägen. De andra fick vänta tills gondolen började åka igen.
Andra inlägg
- Cateringfirma för den som har höga krav på maten
- Markiser Stockholm - ett riktigt bra solskydd
- Räddad av takläggare i Stockholm
- Fartfylld och rolig aktivitet på gokart i Stockholm
- OVK-besiktning av fastigheter i Stockholm
- Rörmokare i Stockholm hindrade katastrof
- Byggföretag i Stockholm bygger din drömaltan
- Är rut-avdraget verkligen rättvist?
- Mäklare rekommenderar Farsta för första lägenheten
- Sälja bil enkelt i Stockholm